Sisteme energetice, Tehnici și protocoale

Cum ne încărcăm cu energie?

incarcare-energetica

Cum ne încărcăm cu energie? …și câteva noțiuni de bioenergetica și fizică cuantică.

Dacă ne dorim sănătate și vitalitate, trebuie, în primul rând, să ținem bateria corpului încărcată. Din fericire, corpul este proiectat să se încarce din mai multe surse.

Unul dintre principiile bioenergeticii spune: „Viața schimbă energie”. În viața de zi cu zi, asta înseamnă că schimbi în mod constant energie cu mediul tău prin: 

  • oxigen – respirație, 
  • apa – joaca, de asemenea, un rol critic,
  • dietă – alimente,
  • mișcare / exerciții fizice, 
  • expunerea la lumină și căldură, 
  • împământare (pentru a-ți alimenta corpul electric) 
  • sistemele tale energetice (care schimbă continuu energie cu mediul). 

Să le luăm pe rând:

Oxigen

Oxigenul este un nutrient, de o importantă critică, pe care îl primim la fiecare respirație. 90% din energia noastră provine din oxigen și doar 10% provine din alimente. Acest lucru se datorează rolului oxigenului în lanțul de transport de electroni ETC*, care nu poate funcționa fără oxigen. ETC este de departe cea mai eficientă metodă de transformare a alimentelor în ATP*,  care alimentează în mod chimic organismul. Acest lanț produce, de asemenea, produse secundare care sunt utilizate în alte etape ale producției de ATP. Și totul depinde de disponibilitatea electronilor și a oxigenului.

*ETC – este o serie de complecși proteinici care au ca scop transferul intracelular de electroni 

*ATP – Adenozin trifosfat – un compus care conține adenină, riboză și 3 grupări fosfat, ce se găsește în celule și are rol de a stoca energia, fiind un element constitutiv al macromoleculelor de ADN și ARN

Oxigenul este extrem de important pentru funcționarea corectă a creierului – în timp ce creierul reprezintă doar 2% din greutatea corpului, folosește 20% din oxigenul corpului. De fapt, cel mai bun mod, nu doar de a preveni declinul creierului, ci   și de a regenera efectiv creierul, este prin oxigenarea, care are loc în timpul exercițiilor aerobe cu impact redus. Nu dietă. Nu hormoni. Nu detoxifiere. Mișcare. Oxigen. 

Respirația curăță sistemul nostru limfatic. Există mai multă limfă în corpul nostru decât sânge. Sistemul limfatic este asemenea unui sistem de canalizare pentru organism. Nu există sistem de pompare pentru limfă, această e pompată prin activitatea sistemului muscular. Prin mișcare.

Apa

Să începem cu amploarea rolului său în viață. Nu numai că reprezintă aproximativ 70% din greutatea corpurilor noastre, dar reprezintă aproximativ 99% din moleculele corpului (sunt mai ușoare decât alte molecule, astfel că nu fac 99% din greutatea noastră). Deci, din punct de vedere molecular, eșți 99% apă. Dovezile sugerează că acei 99% nu stau doar ca purtători de fundal ai moleculelor mai importante ale vieții, ci sunt participanți centrali. Tot ceea ce face celula depinde de apă.

Dr. Gerald Pollack arată cum apa structurată (una dintre stările în care se află apa în organismul uman) contribuie masiv la tensiune (electrica) și, prin urmare, la câmpuri electrice, atât în interiorul, cât și în exteriorul celulei, creând un sistem de baterii la nivelul întregului corp.

Alimente

Evident, alimentele sănătoase oferă elemente de bază necesare din punct de vedere chimic pentru funcționarea organismului.

Dar, dincolo de asta, oferă minerale în jurul cărora apa se poate structura, producând o baterie în interiorul fiecărei celule. De asemenea, producția de energie (ATP*) din alimente se bazează  pe electronii eliberați din alimente și care se deplasează prin lanțul de transport de electroni (ETC). Bateriile produc un flux de electroni pentru a lucra și exact asta se  întâmplă în toate celulele noastre, deoarece generează ATP pentru a alimenta corpul. Mâncarea face cu adevărat parte din alimentarea unei baterii corporale literale.

Pe scurt, energia coerentă este esențială nu numai pentru a ne alimenta, ci și pentru a ne asigura că puterea este bine folosită. Și când vine vorba de mâncare, cel mai bine putem adună acest tip de energie :

  • Consumând o varietate de alimente din natură (nu laboratoare), minim procesate, organice atunci când este posibil.
  • Evitând  zahărul și carbohidrații rafinați.
  • Având o dietă cu alimente în mare parte pe bază de plante.
  • Consumând carnea animalelor crescute cu alimente vegetale pure.

Mișcare și exercițiu

Corpul uman este proiectat pentru mișcare. Mișcarea înseamnă viață.

Mișcarea nu doar ajută la umplerea corpului cu oxigen, dar generează literalmente sarcină electrică în corp, ajutând la alimentarea bateriei corpului, deoarece multe dintre țesuturile corpului sunt piezoelectrice, adică produc sarcină electrică atunci când sunt comprimate sau întinse. Aceasta include traheea și intestinele, precum și oasele și mușchii care sunt comprimați și întinși în timpul exercițiului. Mișcarea sprijină, de asemenea, fluxul de sânge și lichid limfatic în organism. Stimulează tendoanele și țesuturile, eliberează anumiți hormoni și stimulează metabolismul. Ajută la protejarea  împotriva inflamației cronice și susține creșterea neuronilor din creier.

Sunt suficiente 30 minute pe zi și inseamnă: mersul pe jos, jogging, ciclism, înot, yoga sau tăi chi și așa mai departe. De asemenea, nu trebuie să fie extrem. De fapt, este posibil să te antrenezi în exces. Când exercițiul atinge punctul de suprasolicitare al corpului, producția de energie în mitocondrii scade. Acestea fiind spuse, exercițiile intense pot fi utile pentru unii, deoarece declanșează un răspuns de antrenament pentru ca organismul să devină mai puternic. Dar, pentru marea majoritate, sunt necesare doar cicluri scurte pentru a obține efectul antrenamentului, lăsându-vă cu o mulțime de rezerve de energie.

Lumina

Fizicianul german Fritz-Albert Popp, este poate cel mai cunoscut cercetător în acest domeniu. El a subliniat natura energetică a corpului uman, spunând că suntem „ființe de lumină”, care au nevoie de lumină coerentă pentru a coordona trilioanele de procese biochimice, care au loc în organism.

Lumina influențează ritmul circadian al corpului. Cunoscut uneori sub denumirea de ciclu somn-veghe, este bazat pe ceasuri biologice din tot corpul, toate acestea fiind menținute în sincronizare de către ceasul principal al organismului din interiorul hipotalamusului. Ritmul circadian determina creșterile  și scăderile diferitelor funcții ale corpului în fiecare zi și noapte. Afectează procese precum foamea, setea și dorința sexuală; metabolismul și detoxifierea celulară; tensiunea arterială și temperatura corpului, toate fiind mai ridicate și mai scăzute în diferite momente ale zilei

Lumina și, în special, lumina infraroșie (căldură), sunt de asemenea folosite de organism pentru a extinde straturile de apă structurată, promovând un efect de baterie în întregul corp. Unele dintre cele mai recente cercetări sugerează că melanină (care se găsește în pielea, părul și unghiile noastre) poate fi capabilă să transforme lumina soarelui într-o formă de energie chimică, la fel ca plantele cu clorofila. În plus, lumina poate fi absorbită de electronii din organism, aducându-i într-o stare de energie superioară; pe măsură ce revin la starea lor inițială, ei eliberează un foton, care, este o formă de comunicare între electroni, în tot corpul.

Împământare

Am menționat de mai multe ori electronii în acest articol, deoarece ei sunt cheia oricărei baterii, inclusiv a bateriei corpului. Fluxul lor este ceea ce determină    organismul să funcționeze. Sunt extrași din alimente, pentru a produce ATP (cu ajutorul oxigenului), iar ATP alimentează celulele. Ei pot fi generați că răspuns la lumina soarelui într-un mod similar cu fotosinteza. Sarcina electrică este produsă și de exerciții fizice și de formarea apei structurate în organism.

Există și o altă modalitate de a introduce electroni în corp, astfel încât fluxul lor  să poată conduce activitatea. Este gratuit și nu trebuie să mănânci sau să înghiți nimic. Se numește împământare. Acest lucru este posibil datorită excesului de electroni de pe suprafața Pământului. (Uneori vezi rezultatul ca un fulger atunci când o sarcină pozitivă puternică se acumulează de-a lungul suprafeței inferioare a norilor și apoi cele două suprafețe se descarcă una împotriva celeilalte.) Când îți atingi pielea  de Pământ, corpul tău este capabil să se alimenteze cu electroni, absorbindu-i de pe Pământ. Încercați să mergeți cu picioarele goale pe iarbă, pământ sau nisip sau să atingeți în alt mod Pământul cu  mâinile sau pielea.

Sistemele energetice ale corpului uman

Corpul nostru energetic este într-un schimb continuu de energie cu mediul înconjurător, prin intermediul sistemelor sale energetice.

După cum spunea Albert Einstein: „totul este energie și mai  presus de asta e Inteligența Supremă”. Pe lângă corpul fizic, care reprezintă subiectul principal de studiu și tratament al medicinei clasice, ființa umană are și un corp energetic, vital.

Fluxul, echilibrul și armonia pot fi restaurate și menținute, non-invaziv, în sistemele noastre energetice prin:

  • atingerea, masajul, ciupirea, răsucirea sau conectarea anumitor puncte energetice de pe piele; 
  • trasarea sau rotirea mâinii pe piele de-a lungul unor căi energetice specifice;
  • exerciții sau posturi concepute pentru efecte energetice specifice;
  • utilizarea concentrată a minții pentru a mișcă energii specifice;
  • înconjurarea unei zone cu energii vindecătoare (energiile unei persoane au impact asupra alteia).

Despre sistemele energetice, mai multe informații vei găsi pe acest site.